Olimp Nutramil Complex, preparat odżywczy, smak biała czekolada i malina, 72 g x 7 saszetek
Nutramil Complex to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Kompozycja niezbędnych składników pokarmowych - białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion™). Co stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety.
Posiada wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania, zaś źródłem tłuszczów są zawarte oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT).
Produkt bezglutenowy.
Klinicznie wolny od laktozy.
Składniki:
maltodekstryny, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 53%, kazeinian wapnia (z mleka) 47%), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; sole potasowe kwasu ortofosforowego, aromaty, diglicynian magnezu, regulatory kwasowości - kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza; kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E, substancja słodząca - sacharyny; glukonian manganu, nikotynamid - niacyna, selenian(IV) sodu, octan retinylu - wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, cholekalcyferol - wit. D, cyjanokobalamina - wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) - wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy - tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) - folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna - biotyna, barwnik - karmin.
100 g produktu zawiera:
- wartość energetyczna 1743 kJ/417 kcal;
- tłuszcz 12 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,5 g, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 2,4 g; węglowodany 62,5 g, w tym cukry 7,2 g, laktoza <0,08 g; błonnik 0 g; białko 15,7 g; sól 0,59 g;
- witamina A 222 µg; witamina D 2,1 µg; witamina E 3,3 mg; witamina K 21 µg; witamina C 22 mg; tiamina 0,3 mg; ryboflawina 0,4 mg, niacyna 4,4 mg; witamina B6 0,4 mg; kwas foliowy 56 µg; witamina B12 0,7 µg; biotyna 13,9 µg; kwas pantotenowy 1,7 mg; sód 236 mg; potas 485 mg; chlorki 222 mg; wapń 253 mg; fosfor 194 mg; magnez 63 mg; żelazo 2,1 mg; cynk 2,8g; miedź 278 µg; mangan 0,56 mg; molibden 14,6 µg; selen 15 µg; chrom 11 µg; jod 42 µg.
- Osmolarność 290 mOsm/l.
Informacja żywieniowa
1 saszetka (1 porcja) zawiera:
- wartość energetyczna 1254 kJ/300 kcal;
- tłuszcz 8,4g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,5g, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 1,7 g; węglowodany 45 g, w tym cukry 5,2 g, laktoza <0,058 g; błonnik 0 g; białko 11,3 g; sól 0,43 g;
- witamina A 160 µg; witamina D 1,5 µg; witamina E 2,4 mg; witamina K 15 µg; witamina C 16 mg; tiamina 0,22 mg; ryboflawina 0,28 mg; niacyna 3,2 mg; witamina B6 0,28 mg; kwas foliowy 40 µg; witamina B12 0,5 µg; biotyna 10 µg; kwas pantotenowy 1,2 mg; sód 170 mg; potas 349 mg; chlorki 160 mg; wapń 182 mg; fosfor 140 mg; magnez 45 mg; żelazo 1,5 mg; cynk 2 mg; miedź 200 µg; mangan 0,4 mg; molibden 10,5 µg; selen 11 µg; chrom 8 µg; jod 30 µg.
Zastosowanie:
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w stanach:
- braku apetytu o różnej etiologii,
- niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja),
- rekonwalescencji,
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie,
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków,
- chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa),
- po udarach i urazach,
- w okresach przed- i pooperacyjnych,
- w chorobach zapalnych jelit,
- zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa),
- resekcji częściowej jelit lub żołądka,
- diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy.
Zalecane spożycie:
Zależne jest od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu i powinno zostać ustalone przez personel medyczny.
- przeciętna kompletna dieta pacjenta: 5-7 saszetek (1500-2100 kcal) dziennie.
- Uzupełnienie diety pacjenta: 1-3 saszetki (300-900 kcal) dziennie.
Sposób przygotowania:
- W celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
- Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania:
- Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
- Nie stosować w galaktozemii.
- Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Uwagi:
- Produkt przyjmowany pod nadzorem lekarza.
- Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
- Odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u osób, u których nie stwierdzono wymienionych stanów chorobowych, zaburzeń stanu zdrowia lub brak jest wskazań lekarskich do jego stosowania.
- Przed rozpoczęciem stosowania preparatu należy zapoznać się z informacjami dotyczącymi zalecanego spożycia i sposobu użycia zamieszczonymi na opakowaniu.
- Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla dzieci.
Zawartość netto: 504 g (7 saszetek po 72 g)
Producent:
Olimp Laboratories Sp. z o.o.
Staramy się, aby zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.