Olimp, nutramil complex, smak neutralny, dieta wysokoenergetyczna, produkt bezglutenowy, wolny od laktozy 720 g
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Olimp Nutramil® Complex to wysokiej jakości żywność specjalnego przeznaczenia medycznego polecana m.in. osobom z objawami niedożywienia i rekonwalescentów. Przygotowana w nowoczesnych Ośrodku Badawczo-Rozwojowym firmy farmaceutycznej Olimp Laboratories kompleksowa mieszanka kluczowych składników odżywczych oraz witamin i minerałów jest możliwa do stosowania jako jedyne źródło pożywienia! Olimp Nutramil® Complex to dieta kompletna, wysokoenergetyczna, bezresztkowa!
Skład Olimp Nutramil® Complex
Formuła Olimp Nutramil® Complex została przygotowana z myślą o osobach, które z różnych powodów nie mogą prawidłowo się odżywiać lub mają trudności z zachowaniem codziennej diety. Produkt został przygotowany w formie proszku, który w prosty i szybki sposób pozwala przygotować odżywczy koktajl. W porcji produktu znalazło się ponad 18,8 g pełnowartościowego białka (trzy źródła), 32,2 g węglowodanów (maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania) oraz 10,7 g tłuszczu. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne, które dostarczają długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT). Stanowią one zatem łatwo dostępne źródło energii dla osób niedożywionych czy wyniszczonych. Warto dodać, że do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co jest istotne m.in. w przypadku osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów1.
Skład Olimp Nutramil® Complex wzbogacono o kompleks niezbędnych witamin (w tym witamin z grupy B) i minerałów, które występują w wysoko przyswajalnej, hipoalergicznej formie chelatów aminokwasowych Albion™ (magnez, cynk, żelazo). Produkt jest bezglutenowy, dzięki czemu może być stosowany przez osoby cierpiące na celiakię. Olimp Nutramil® Complex jest również klinicznie wolny od laktozy2.
Olimp Nutramil® Complex – zalety stosowania
Celem firmy farmaceutycznej Olimp Laboratories było przygotowanie produktu, który w bezproblemowy i szybki sposób umożliwia wzbogacenie codziennej diety o kompleks niezbędnych składników odżywczych, co jednocześnie pozwala ograniczyć ryzyko niedoborów lub niedożywienia. Składniki zawarte w produkcie umożliwiają zachowanie optymalnej beztłuszczowej masy ciała (białko).
Olimp Nutramil® Complex idealnie sprawdza się w przypadku osób:
- ze wskazaniami do spożycia produktów płynnych np. z zaburzeniami gryzienia lub połykania
- które mają wyraźne trudności z samodzielnym przygotowywaniem posiłków
- z problemami natury pokarmowej, m.in. z zaburzeniami trawiennymi, nietolerancjami, z zespołem jelita drażliwego
- w czasie rekonwalescencji po przebytych zabiegach chirurgicznych np. resekcji jelita lub żołądka
- które mają problem z apetytem i regularnym spożywaniem posiłków
- z nietolerancją glutenu i/lub laktozy
Olimp Nutramil® Complex to przede wszystkim:
- wygodny i prosty sposób na uzupełnienie diety w kluczowe składniki odżywcze
- porcja witamin i minerałów
- produkt o neutralnym smaku, który może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia
- utrzymanie beztłuszczowej masy ciała (białko)
- źródło dodatkowej energii (węglowodany, tłuszcze)
- produkt granulowany, łatwy w rozpuszczaniu, szybki w przygotowaniu
Jak stosować Olimp Nutramil® Complex?
Stosowanie Olimp Nutramil® Complex jest ściśle uzależnione od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta to 5-7 porcji dziennie (1500-2100 kcal). Jeśli produkt jest stosowany jako uzupełnienie diety pacjenta, wówczas zaleca się przyjmować od 1 do 3 porcji dziennie (300-900 kcal).
Przygotowanie koktajlu i jest bardzo proste. W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli 1 porcje Olimp Nutramil® Complex (72 g = 1,5 miarki), ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Olimp Nutramil® Complex powstał z wysokiej jakości surowców, które przed wykorzystaniem poddano niezbędnej analizie mikrobiologicznej czystości. Podobnie jak wszystkie produkty, które powstają w firmie farmaceutycznej Olimp Laboratories, Olimp Nutramil® Complex spełnia wszelkie, surowe normy jakościowe.
Sposób stosowania zalecenia
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach: braku apetytu o różnej etiologii; niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; w chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa); w stanach po udarach i urazach; w okresach przed- i pooperacyjnych; w chorobach zapalnych jelit; w zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); w resekcji częściowej jelit lub żołądka; w diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza <0,02 g/ 100 kcal lub <0,025 g/100 ml przygotowanego posiłku Olimp Nutramil® Complex)
Zalecane spożycie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego zależne jest od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 porcji dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 porcji dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli 1 porcje preparatu (72 g = 1,5 miarki), ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważna informacja:
- preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
- Środki ostrożności i przeciwwskazania: nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Składniki:
maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy – wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, substancja słodząca – sacharyny; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian(IV) sodu, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cholekalcyferol – wit. D, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna.
Informacja o wartości odżywczej 1 porcja (1,5 miarki) rozpuszczona w 170 ml wody (230 ml płynu)
- Wartość energetyczna: 1254 kJ/ 300 kcal
- Tłuszcz 8,4 g w tym: kwasy tłuszczowe nasycone: 2,5 g olej ze średnio łańcuchowymi: kwasami tłuszczowymi (MCT): 1,7 g
- Weglowodany, 45 gw tym: cukry: 5,2 g, laktoza: <0,058 g
- Błonnik: 0 g
- Białko: 11,3 g
- Sól: 0,43 g
- Witamina A (µg RE): 160 µg
- Witamina D: 1,5 µg
- Witamina E (mg ?-TE): 2,4 mg
- Witamina K: 15 µg
- Witamina C: 16 mg
- Tiamina: 0,22 mg
- Ryboflawina: 0,28 mg
- Niacyna (mg NE): 3,2 mg
- Witamina B6: 0,28 mg
- Kwas foliowy: 40 µg
- Witamina B12: 0,5 µg
- Biotyna: 10 µg
- Kwas pantotenowy: 1,2 mg
- Sód: 170 mg
- Potas: 349 mg
- Chlorki: 160 mg
- Wapń: 182 mg
- Fosfor: 140 mg
- Magnez (z chelatu Albion™): 45 mg
- Żelazo (z chelatu Albion™): 1,5 mg
- Cynk (z chelatu Albion™): 2 mg
- Miedź: 200 µg
- Mangan: 0,4 mg
- Molibden: 10,5 µg
- Selen: 11 µg
- Chrom: 8 µg
- Jod: 30 µg
Osmolarność 290 mOsm/l
Informacja o wartości odżywczej w 100 g
- Wartość energetyczna: 1743 kJ/ 417 kcal
- Tłuszcz 12 g w tym: kwasy tłuszczowe nasycone: 3,5 g
- olej ze średnio łańcuchowymi: kwasami tłuszczowymi (MCT): 2,4 g
- Weglowodany 62,5 g w tym: cukry: 7,2 g laktoza: <0,08 g
- Błonnik: 0 g
- Białko: 15,7 g
- Sól: 0,59 g
- Witamina A (µg RE): 222 µg
- Witamina D: 2,1 µg
- Witamina E (mg ?-TE): 3,3 mg
- Witamina K: 21 µg
- Witamina C: 22 mg
- Tiamina: 0,3 mg
- Ryboflawina: 0,4 mg
- Niacyna (mg NE): 4,4 mg
- Witamina B6: 0,4 mg
- Kwas foliowy: 56 µg
- Witamina B12: 0,7 µg
- Biotyna: 13,9 µg
- Kwas pantotenowy: 1,7 mg
- Sód: 236 mg
- Potas: 485 mg
- Chlorki: 222 mg
- Wapń: 253 mg
- Fosfor: 194 mg
- Magnez (z chelatu Albion™): 63 mg
- Żelazo (z chelatu Albion™): 2,1 mg
- Cynk (z chelatu Albion™): 2,8 mg
- Miedź: 278 µg
- Mangan: 0,56 mg
- Molibden: 14,6 µg
- Selen: 15 µg
- Chrom: 11 µg
- Jod: 42 µg
Producent: Olimp Laboratories Sp. z o.o., Pustynia 84F, 39-200 Dębica, Poland