Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Protifar, proszek o smaku neutralnym - 225 g
Opis produktu:
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. To wysokobiałkowy proszek, szczególnie istotny w hipoproteinemii.
- Zawiera małą ilość tłuszczu oraz niewielką ilość potasu, sodu i fosforu.
- Nie zmienia smaku ani zapachu potraw i napojów, do których może być dodawany.
Skład:
Koncentrat białek mleka krowiego, emulgator (lecytyna sojowa).
Wartość odżywcza w 100 g proszku:
- Wartość energetyczna - 1560 kJ / 368 kcal
- Tłuszcz - 1,6 g
- w tym:
- kwasy nasycone - 1,2 g
- Węglowodany - 1,2 g
- w tym:
- cukry - 1,2 g
- laktoza - 1,2 g
- Błonnik - 0 g
- Białko - 87,2 g
- Sól - 0,28 g
- Sód - 110 mg
- Potas - 140 mg
- Chlorki - 80 mg
- Wapń - 1350 mg
- Fosfor - 700 mg
- Magnez - ? 20 mg
Wskazania:
Protifar, proszek jest przeznaczony do postępowania dietetycznego u pacjentów z hipoproteinemią. Jest szczególnie polecany w przypadku:
- oparzeń,
- nadmiernej utraty białka z wydzielinami oraz wydalinami ustrojowymi,
- zaburzeń gojenia ran, odleżyn.
Stosowanie:
Dawkowanie powinno być określone przez lekarza lub dietetyka.
- Może być dodawany do słodkich i pikantnych potraw i napojów.
- Przygotowaną porcję pokarmu należy spożyć w ciągu 2 godzin.
- Puszka zawiera miarkę do odmierzania proszku - 1 płaska miarka = 2,5 g = 2,2 g białka.
Przechowywanie:
- Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze od 15°C do 25°C.
- Puszkę należy szczelnie zamykać. Chronić od światła.
- Nie zamrażać i chronić przed nadmiernym nagrzaniem.
Ważne:
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Nie stosować u pacjentów wymagających diety z ograniczoną zawartością białka.
- Nie stosować u pacjentów z galaktozemią.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Nie odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci poniżej 3 lat.
- Nie zawiera glutenu.
Podmiot odpowiedzialny:
Nutricia Polska Sp.z o.o., Bobrowiecka 8, Warszawa.
Masa netto: 225 g
Staramy się, aby zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.